Det har gått fem år siden kunnskapsløftet i 2006 satte fokus på sammenhengen mellom læreplanmål og vurderingsformer. Her er en link til Kunnskapsdepartementet sin internettside om kunnskapsløftet:
Mye ressurser er lagt ned gjennom disse årene for å styrke læreres vurderingspraksis og bruk av lærerplanene. Hvordan forstås sammenhengen mellom vurdering og læring i dag?
Lærere prøver i undervisningen å øke elevenes kompetanse i de enkelte fag. Hva kompetanse er, har flere definisjoner. Dette kan vanskeliggjøre arbeidet hos hver enkelt lærer når læringsmål skal operasjonaliseres. Å operasjonalisere vil her bety å kunne oversette læringsmålene til hva eleven atferdsmessig må kunne vise. Dette er viktig for å kunne vurdere om eleven har oppnådd et gitt læringsmål. Samtidig kan det være vanskelig å få tak i all læring ved kun å se på atferd, fordi elevens implisitte læring og følelsesmessige opplevelse ved det å lære ikke nødvendigvis vil vises gjennom atferd. Det finnes ulike måter å operasjonalisere læringsmål på og å definere kompetanse hos elevene på. Dermed vil hver lærer måtte gjøre sine tolkninger av begrepene og finne sin måte å bruke læreplanen på. En læreplan vil aldri direkte kunne styre nøyaktig hvordan elevenes kompetanse vurderes, da det alltid vil være et subjektivt element ved lærerens tolkning. Samtidig vil læreplanen kunne minske graden av subjektivitet fra lærernes side i vurderingen, da den setter rammer for hvilke mål som skal tolkes.
Kunnskapsløftet har skapt ressurser på nettet for å hjelpe lærere med å utforme sin operasjonalisering av læremål. Denne siden fra utdanningsdirektoratet gir blant annet ulike videopresentasjoner av hvordan dette kan gjøres, sammen med mye annen nyttig informasjon rundt temaet:
Forskning har sett på hvilke elementer i undervisningen som fremmer elevenes læring. Hattie (2009) har gjort en stor metaundersøkelse i forhold til dette. Tilbakemelding (feedback) fra lærer til elev, men også fra elev til lærer viser seg her å være det mest effektive elementet å gjøre bruk av. Veldig viktig er også tilbakemelding elevene gir seg i mellom. Ut fra et slikt perspektiv vil vurdering og læring kunne sees som en kontinuerlig og dynamisk prosess der læreren, eleven og klassen som helhet bidrar til å utforme læringsprosessen ut fra gjensidig tilbakemelding til alle i klassesystemet.
Det finnes ulike typer vurderingsmetoder en lærer kan benytte. En summativ vurdering vil være en type avsluttende vurdering der læreren undersøker hva elevene har lært ved eksempelvis innleveringer, avsluttende prøver og eksamen. Læreren kan vurdere hvordan eleven gjør det på disse avsluttende prøvene ved å se prestasjonen opp mot de læringsmålene som er satt i læringsplanen og vurdere i hvilken grad eleven har oppnådd kompetanse i forhold til disse målene. Denne formen for vurderingsmetode har ikke vist seg å være spesielt effektiv for å fremme læring hos elevene når den kun brukes alene.
En vurderingsmåte som har vist seg å fremme læring i større grad er bruk av formativ vurdering. Dette er en kontinuerlig metode der læreren underveis i undervisningsåret undersøker hva eleven kan, og på bakgrunn av dette kommer frem til måter læringsprosessen videre kan forsterkes i positiv retning. Dette kan gjøres ved eksempelvis veiledning og respons på tekster eleven har skrevet. Dette vil være en vurderingsmetode som er basert på tilbakemelding, noe forskning som sagt påpeker er et effektivt element i undervisningen. Utfordringen her vil kunne bli hvordan en kan få tilbakemeldingen til å gå begge veier og mellom elevene. Læreren bør huske å spørre eleven om tilbakemelding, f. eks i veiledningstimer, samtidig som læreren gir tilbakemelding til eleven. Det blir her viktig at læreren kan gjøre endringer i undervisningen som følge av de tilbakemeldingene som kommer fra elevene. Læringsdesign som baserer seg på tilbakemelding, må således kunne være fleksibelt ved at det kan gjøres endringer underveis. Det å ha et godt klassemiljø vil kunne bidra til et positivt klima for tilbakemelding mellom elevene og således kunne fremme læring.
Litteratur:
Hattie, J. (2009). Visible learning: a synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. London: Routeledge.
Et fint innlegg! Jeg liker spesielt problematiseringen av forholdet mellom læringsmål og atferd. Kan vi egentlig se om elever har faglig forståelse? Det er også fint at du presiserer at både elever og lærere må gi hverandre tilbakemeldinger, og at lærerne må endre undervisningen basert på vurderingen. Jeg gleder meg til å lese mer!
SvarSlettJeg er enig med mye av det du skriver her. Spesielt dette med formativ vurdering. At elevene også skal vurdere læreren sin mener jeg er bra. På denne måten kan også vi som lærere bli bedre, men læreren må være villig til å være lydhør til tilbakemeldingene. Og læreren må være interessert i å endre undervisningen sin.
SvarSlett